Recente Vacatures

Wat komt er kijken bij het aannemen van een arbeidsmigrant en waar moet je rekening mee houden bij zelfsturende teams?

We hebben het vaker benoemd: de arbeidsmarkt zit op slot. Hoewel de arbeidsmarkt tot rust lijkt te komen, is de krapte nog niet voorbij. Er zijn een aantal manieren om hierop in te spelen, zoals het inzetten van employer branding, het inzetten van arbeidsvoorwaarden als wervingsmiddel, het gebruiken van unieke sollicitatiegesprekken en hybride werken.

De status van de arbeidsmarkt maakt het in sommige gevallen ook interessant om een werknemer uit het buitenland aan te nemen. Bijvoorbeeld wanneer er een personeelstekort heerst binnen de organisatie, kan het inlenen van een arbeidsmigrant (ook wel expat genoemd) aantrekkelijk zijn. Of wanneer er specifieke kennis nodig is binnen de organisatie die in eigen land niet makkelijk te vinden is – dit noemen we een kennismigrant. Ook kan het interessant zijn voor jouw organisatie om gebruik te maken van teams op afstand. In dit artikel vertellen we waar je rekening mee moet houden en geven we je tips!

Het aannemen van arbeidsmigranten binnen de EU

Binnen de EU (en Zwitserland) geldt het vrij verkeer van personen. Dit betekent dat de medewerker uit het buitenland vrij mag werken in Nederland en geen werkvergunning, visum of verblijfsvergunning nodig heeft. Wanneer je als bedrijf een buitenlandse medewerker – buiten de EU/EER en Zwitserland - inleent, ben je zogeheten referent voor deze medewerker. Dit houdt in dat het bedrijf het personeelslid naar Nederland haalt en daarmee het visum, de verblijfs- en werkvergunning regelt. Vanzelfsprekend heeft deze medewerker een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig.

Voordat je als organisatie werknemers gaat zoeken die woonachtig zijn buiten de EU/EER (en Zwitserland), moet je eerst bij het UWV kunnen aantonen dat je als organisatie wel naar personeel hebt gezocht binnen deze Europese landen. Wanneer dit niet lukt, kun je als bedrijf buiten de EU/EER naar personeel zoeken. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan gebonden:

Referent
Als organisatie of persoon ben je de zogeheten referent voor de werknemer. Dit betekent dat je belang hebt bij het verblijf van deze werknemer in Nederland. Een referent is verplicht het volgende te regelen voor de buitenlandse werknemer:
- Tewerkstellingsvergunning. Dit is een vergunning die je aanvraagt bij het UWV voor een werknemer die maximaal 90 dagen komt werken in Nederland.
- Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (gvva). Dit is een vergunning voor een buitenlandse medewerker die langer dan 90 dagen in Nederland blijft om te werken. Deze kun je aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Als bedrijf kun je een erkende referent worden. Dit heeft als voordeel dat jouw aanvraag voor een buitenlandse werknemer vaak sneller wordt behandeld.

Kennismigranten
Voor kennismigranten (bijvoorbeeld wetenschappers) gelden andere regels in Nederland. Dit heet de Kennismigrantenregeling, wat betekent dat organisaties hoogopgeleide werknemers makkelijker en sneller naar Nederland kunnen krijgen. Voor kennismigranten buiten de EU is vaak, in tegenstelling tot arbeidsmigranten, geen tewerkstellingsvergunning nodig. Vaak duurt de procedure voor het naar Nederland halen van een kennismigrant korter. Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Het inzetten van teams op afstand
In een eerder artikel hebben we het gehad over de inzet van hybride werken en hoe dit bijdraagt aan het aantrekken van personeel. Maar waarom zou je als organisatie het hierbij laten wanneer je gebruik kunt maken van complete zelfsturende teams in het buitenland? Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde expertise nodig hebt – dit wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in de IT. Hoe je dat doet en welke overwegingen je moet maken? Dat leggen we je uit.

Offshore & Nearshore
Voordat we ingaan op het inzetten van buitenlandse teams, verduidelijken we graag even twee begrippen: offshore en nearshore. Offshore betekent het buitenland, nearshore is ook in het buitenland maar betekent (voor Nederland) vaak binnen de EU.

Voorwaarden
Voor je gebruik gaat maken van een buitenlands team, is het belangrijk te overwegen of jouw organisatie hier klaar voor is. Heb je bijvoorbeeld maar één persoon in de organisatie die een beetje Engels spreekt, kun je buitenlandse teams uit je hoofd zetten. Iedereen in de organisatie dient goed genoeg Engels te spreken om iets te kunnen uitleggen en te kunnen presenteren. Van het MT wordt verwacht vloeiend Engels te spreken. Daarnaast heb je van tevoren duidelijke verwachtingen van het buitenlandse team en weet je hoe je deze verwachtingen kunt implementeren.

Welke landen
Een team op afstand is niet zomaar opgezet. Het land waar dit team zich in bevindt is dan ook een zwaarwegende factor bij het uitkiezen van een team. Houdt daarbij rekening met:

  • De beschikbaarheid van personeel: waarschijnlijk zet je een buitenlands team op omdat je de benodigde mensen in Nederland niet of moeilijk kunt vinden. Het is dus van belang dat je in een land zoekt waar jouw benodigde expertise wel voldoende aanwezig en beschikbaar is.
  • De Engelse taal: zoek naar personeel in een land waar goed Engels wordt gesproken. Anders wordt samenwerken lastig.
  • Het tijdsverschil: onvermijdelijk heb je te maken met een tijdsverschil tussen Nederland en het land waar jouw team zich bevindt. Je kunt hier op verschillende manieren op inspelen. Zo kun je ervoor kiezen dat jouw team op Nederlandse tijden werkt of dat het team werkt op de tijden in het eigen land. Of je gaat er tussenin zitten, zodat je halve dagen tegelijk werkt. Je kunt dit ook vermijden door voor een land te kiezen met maximaal één uur tijdsverschil.

Cultuurverschillen
We zijn ons er vaak niet heel erg van bewust, maar Nederland heeft één van de meest uitgesproken werkculturen in de wereld. In Azië is dit bijvoorbeeld heel anders, waar de werkcultuur meer hiërarchisch van aard is. Het is daarom van belang dat je als organisatie iemand in Nederland hebt die de desbetreffende cultuur begrijpt. Daarmee kan vertrouwen worden opgebouwt met het team op afstand.

Afstand
Hoewel het team op afstand zit, is het van belang zo nu en dan persoonlijk contact met elkaar te hebben. Het wordt aangeraden om 1-4 keer per jaar naar elkaar toe te vliegen.

We hopen dat je wat hebt aan deze bruikbare tips op het gebied van arbeidsmigranten en teams op afstand. Heb je nog vragen of ben je direct op zoek naar interim personeel? Neem dan contact met me op via onderstaande contactgegevens, ik denk graag met je mee.

Aron Kosten
Sales Manager
 : 06-21702310
 : 020-5811000
 : aron@staffingforce.nl

 

 

 

Bronnen

Emerce. (2021, 18 februari). Zo zet je offshore Agile teams effectief in. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://www.emerce.nl/best-practice/zo-zet-je-offshore-agile-teams-effectief-in

Holland Employment Experts. (2022, 5 april). Werken met kennismigranten. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://www.hollandemploymentexperts.nl/kennismigranten/

I.E. Naturalisatiedienst. (1970a, augustus 22). Een buitenlandse werknemer aannemen. Immigratie en Naturalisatiedienst. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://ind.nl/werk/werkgever/Paginas/Een-buitenlandse-werknemer-aannemen.aspx

I.E. Naturalisatiedienst. (1970b, augustus 22). Een buitenlandse werknemer aannemen. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://ind.nl/werk/werkgever/Paginas/Een-buitenlandse-werknemer-aannemen.aspx

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2021, 19 oktober). Mag ik personeel uit het buitenland in dienst nemen? Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/buitenlandse-werknemers/vraag-en-antwoord/mag-ik-personeel-uit-het-buitenland-in-dienst-nemen#:%7E:text=U%20mag%20onder%20voorwaarden%20een,of%20haar%20naar%20Nederland%20haalt.

Whatsapp

Staffing Force gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.