Recente Vacatures
inHeerenveen
inRotterdam of Amsterdam

Begint de krappe arbeidsmarkt tot rust te komen?

De krapte op de arbeidsmarkt speelt al een langere tijd, maar wat is hier nu precies de status van? Wie op zoek is naar een nieuwe baan heeft altijd nog meer de keuze uit openstaande vacatures dan voor de coronacrisis. Maar is de extreme stijging nu toch wel voorbij?

Doordat de krapte en schaarste nog nooit zo groot zijn geweest, merk je enige veranderingen in de markt niet snel op. Toch hebben wij enkele ontwikkelingen gevonden die zorgen voor een interessante wending. Hoe lang houdt de schaarste eigenlijk nog aan? En waar kan jij mogelijk op inspelen?

Feiten op een rij
Laten we om een goed beeld te schetsen even teruggaan naar de feiten. Op basis van de data van Intelligence Group zien we dat de arbeidsmarktactiviteit in Nederland langzaamaan stijgt, namelijk met 0,4%. Dat geldt dan ook voor het aantal vacatures: in januari waren er nog 44% meer vacatures dan voor de coronacrisis, in februari gaat het om 42% volgens onderzoek van Indeed. Betekent dit dat de arbeidsmarkt over zijn hoogtepunt heen is?

Ingrijpende ontwikkelingen, positief voor de arbeidsmarkt
Op dit moment spelen ingrijpende ontwikkelingen in de wereld. Heftig, maar met de focus op de arbeidsmarkt wel mogelijk met positieve impact. Door deze gebeurtenissen is het aannemelijk dat de krappe arbeidsmarkt de komende maanden tot rust gaat komen. Onder andere door het vervallen van de coronamaatregelen, waardoor de samenleving heropent en de vacaturemarkt stabiliseert. Maar wat zien we verder?

  1. De oorlog in Oekraïne
    Ons hart gaat uit naar alle betrokkenen in deze verschrikkelijke situatie en alhoewel deze ontwikkeling veel economische onzekerheid meebrengt, kan bij uitbreiding van de oorlog de arbeidsmarkt direct veranderen. Alles waarvan we dachten dat was, is dan in een klap anders. Op de vacaturemarkt is nu nog geen directe invloed te zien, ook doordat de economische gevolgen nog niet te voorspellen zijn. Maar het kan er  - als het gaat om invloed op de arbeidsmarkt - nog wel eens voor zorgen dat een groot deel van de schaarste verdwijnt, doordat er gemakkelijk vacatures ingevuld kunnen worden; vooral tijdelijke opdrachten zijn dan interessant.
  2. Stijgende inflatie, afnemende koopkracht
    De inflatie zit in een enorme stijging en dit houdt helaas niet zomaar op. In een analyse wordt verwacht dat door deze stijging de economische groei in Nederland zal dalen, waardoor de werkloosheid toeneemt.

De goederen en diensten waarin we onder andere een stijging zien zijn de energie- en voedselprijzen. Dit heeft natuurlijk invloed op hoe veel mensen kunnen kopen; de koopkracht. Werkgevers nemen deze invloed nog niet mee in hun arbeidsvoorwaarden. Door de huidige onzekerheid houden werkenden met een cao juist vast aan de zekerheden die ze nu hebben. Maar voor andere werkzoekenden kan het zorgen voor onrust op de arbeidsmarkt én een kans om te onderzoeken hoe te onderhandelen.

Ook goed om rekening mee te houden…
Naast deze ontwikkelingen spelen er nog andere zaken waardoor er verschuiving plaatsvindt in de arbeidsmarkt, niet altijd even positief. Denk hierbij aan de behoefte aan hybride werkmogelijkheden, ben jij daar als werkgever op ingericht? Maar ook zijn er stijgingen in het ziekteverzuim en verliezen we daarmee productiviteit. En oudere medewerkers werken vaak niet tot zijn of haar pensioenleeftijd. Dat komt door de FIRE-trend (Financial Independent Retire Early), waarbij men bespaart en investeert om veel eerder met pensioen te kunnen gaan.

De arbeidsmarkt lijkt dus meer te stabiel te worden. Voor hoe lang de schaarste nog precies speelt, is moeilijk te zeggen. Maar goed om met bovenstaande zaken rekening te houden en de ontwikkelingen in de gaten te houden. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op om te sparren!

Aron Kosten
Sales Manager
 : 06-21702310
 : 020-5811000
 : aron@staffingforce.nl

 

Whatsapp

Staffing Force gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.