De mening van StaffingForce - De impact van het migratiebeleid op de Nederlandse arbeidsmarkt


Het migratiebeleid van Kabinet Schoof is niet alleen het strengste dat Nederland ooit heeft gekend, maar ook gevaarlijk kortzichtig. Terwijl de maatregelen bedoeld zijn om de instroom van vluchtelingen drastisch te beperken, negeert het kabinet de verstrekkende gevolgen voor de arbeidsmarkt. Maar wat zijn de gevolgen van deze plannen op de lange termijn voor Nederland?

Strengste migratiebeleid ooit
Volgens het kabinet is de invoering van strengere regels onvermijdelijk. De maatregelen moeten de instroom van vluchtelingen reguleren en de druk op opvanglocaties verlichten. Toch roept dit beleid de vraag op of Nederland niet een te eenzijdige weg inslaat. In Denemarken is een vergelijkbaar beleid van kracht, dat resulteert in strikte regels en een steeds ongastvrijer imago. Willen we in Nederland dezelfde richting opgaan, met alle sociale en economische gevolgen van dien?

De situatie begin 2023 in het Verenigd Koninkrijk, waar lege schappen in supermarkten en torgenhoge prijzen van groenten en fruit de norm waren, zou een waarschuwing moeten zijn voor Nederland. Experts wijzen op de gevolgen van het strenge immigratiebeleid van de Britse overheid. Het streven naar een hoogopgeleide, goedverdienende arbeidsbevolking en het tekort aan arbeidsmigranten heeft ertoe geleid dat er onvoldoende mensen zijn om essentiële functies uit te voeren.

Nederland dreigt een vergelijkbare koers te varen. Het strengere migratiebeleid, dat door het kabinet en de fanatieke PVV-stemmer wordt omarmd, beperkt de instroom van arbeidskrachten die wij simpelweg nodig hebben om de economie draaiende te houden. Want laten we eerlijk zijn: wie gaat straks het werk doen waar wij simpelweg geen arbeidskrachten voor hebben?

Toekomstbestendigheid van de arbeidsmarkt
Volgens het hoofdlijnenakkoord moet de Nederlandse arbeidsmarkt juist flexibeler en toekomstbestendiger worden, met oog voor het aantrekken van nieuw talent. Het migratiebeleid staat echter haaks op deze ambitie. Terwijl de noodzaak om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken steeds groter wordt, sluit Nederland de deur voor arbeidskrachten die in de toekomst waardevolle bijdragen kunnen leveren. Het aantal vacatures is nu al hoger dan het aantal werkzoekenden, en met de vergrijzing en een arbeidstekort dat naar verwachting piekt in 2030, kunnen we ons deze kortzichtige koers simpelweg niet veroorloven.

Wie gaat straks het werk doen?
De centrale vraag die blijft hangen is: wie gaat straks ons praktische werk doen? Met een toename van het aantal hoogopgeleiden in Nederland en het ontbreken van een evenwichtig migratiebeleid dreigen bepaalde sectoren compleet vast te lopen, ook sectoren zoals finance en HR. Dit beleid versterkt de problemen op de arbeidsmarkt en is als een tikkende tijdbom voor de Nederlandse economie.

Conclusie
Het migratiebeleid van Kabinet Schoof creëert meer problemen dan het oplost. De situatie in het Verenigd Koninkrijk laat zien wat er gebeurt wanneer een land zijn grenzen sluit voor arbeidsmigranten: economische stilstand, stijgende kosten en toenemende sociale onrust. Nederland lijkt met dit migratiebeleid dezelfde kant op te gaan.

Zonder een toekomstgericht migratiebeleid dat zich richt op arbeidsmigranten die bereid zijn om bij te dragen aan onze economie, blijft de arbeidsmarkt vastzitten in een vicieuze cirkel van krapte en stijgende kosten. Het is tijd om deze koers te wijzigen!

 

 

Per direct op zoek naar versterking voor jouw team of bedrijf?
Klik hier voor een vrijblijvende offerte!

 

 

 
 

Whatsapp

Staffing Force gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.