Recente Vacatures

Als zzp'er werken in het buitenland?

De maand september is begonnen, wat betekent dat de vakantieperiode er zo goed als op zit en we de regenachtige herfst tegemoet gaan. Maar wat als je het hele jaar in de vakantiemodus zou kunnen zitten en kan werken, tegelijk?

Dat kan als digital nomad: zo werk je altijd vanuit jouw favoriete (vakantie)bestemming. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor jou als zzp’er en vertellen we je waar je rekening mee kunt houden, mocht je de stap naar digital nomad overwegen.

Wat houdt het principe ‘’digital nomad’’ in?
Het begrip digital nomad wil eigenlijk zeggen dat je locatie-onafhankelijk werkt. Het online werken heeft de laatste jaren een toevlucht genomen en ook hybride werken, wat steeds populairder wordt, is bewijs dat men prima vanuit iedere locatie kan werken – mits er een goede internetverbinding is.

Steeds meer zzp’ers werken op deze manier: ze reizen rond de wereld en verdienen geld aan werkzaamheden die ze onderweg, online, uitvoeren. Digital nomads hebben doorgaans niet veel meer nodig dan een laptop, telefoon en een internetverbinding om het werk uit te voeren. Door deze locatie-onafhankelijke manier van werken kunnen ze reizen wanneer ze willen en werken waar ze willen. Wie wil dat nu niet?

Waarom kiezen voor een leven als digital nomad?
Een leven als digital nomad heeft veel voordelen, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Het is dus belangrijk dat je een goede overweging maakt voordat je hiervoor kiest.

Een aantal voordelen zijn:

  1. De aller belangrijkste: je bent locatie-onafhankelijk. Hoe tof is het als je compleet vrij bent in de keuze waar je heen gaat?
  2. Inspiratie: een nieuwe omgeving kan enorm inspireren! Iedere dag op een zonnig terras aan het zwembad, wie wil dat nu niet?
  3. Financiële vrijheid: afhankelijk van waar je heen gaat, kunnen je vaste lasten lager liggen dan in Nederland. Daarnaast kun je als zzp-er natuurlijk jouw eigen tarief bepalen.
  4. Nieuwe mensen ontmoeten: deze spreekt voor zich, maar het is zowel goed voor je netwerk als voor de gezelligheid om met nieuwe mensen te connecten. 

Een aantal nadelen zijn:

  1. Je bent ver weg van familie en vrienden.
  2. Problemen met WiFi. Hoewel dit in veel landen goed geregeld is, is het op sommige bestemmingen best een uitdaging een goede WiFi-verbinding te krijgen.
  3. Waar je in Nederland weet hoe alles werkt, is in een ander land alles nieuw. Het kan dus, vooral aan het begin, best wat moeite kosten om uit te vinden hoe alles werkt op jouw bestemming. 

Waar moet je rekening mee houden?
Het kan een uitdaging zijn om vanuit het buitenland steeds weer aan nieuwe opdrachten te komen als zzp’er. Wanneer je de keuze maakt om aan de slag te gaan als digital nomad, zorg dan dat je klussen aanneemt bij opdrachtgevers die voor langere tijd lopen. Verder nog een aantal tips:

  • Maak duidelijke afspraken als het gaat om werkwijzen, reactietijden en procedures;
  • Probeer, wanneer je in Nederland bent, de opdrachtgever fysiek te bezoeken;
  • Werk samen met een bureau (bijvoorbeeld Staffing Force), die je steeds weer van nieuwe opdrachten voorziet, ook al werk je niet vanuit Nederland.

In de praktijk
Mocht je, als zzp-er, de stap naar locatie-onafhankelijk werken maken, zijn er vanzelfsprekend een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Wij noemen de belangrijkste.

  1. Check de gevolgen voor jouw KVK-inschrijving: onder sommige omstandigheden, heeft verhuizen naar het buitenland gevolgen voor jouw inschrijving bij de KVK. Kijk voor meer informatie op de website van de Kamer van Koophandel.
  2. Controleer of je je moet uitschrijven bij jouw gemeente: wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeente.
  3. Check de lokale wet- en regelgeving: wanneer je (tijdelijk) naar het buitenland gaat krijg je te maken met de wet- en regelgeving van het desbetreffende land. Kijk van tevoren welke wet- en regelgevingen er gelden, zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.
  4. Verzekeringen: tijdelijk naar het buitenland heeft misschien gevolgen voor de sociale verzekeringen die je hebt in Nederland. Ook is het belangrijk een goede reisverzekering af te sluiten.
  5. Check of je een visum/werkvergunning nodig hebt op jouw bestemming.
  6. Vaccinaties: kijk van tevoren welke vaccinaties er nodig zijn op deze pagina van de GGD.

Oké, we zijn het met je eens, dit is de taaie stof waar we even doorheen moeten bijten, willen we werken op onze droombestemming. Toch zijn er ook meer inspirerende dingen die je van tevoren kunt doen:

  • Word bijvoorbeeld lid van een Digital Nomad-community. Zo ben je op de hoogte van alle ins- en outs;
  • Kies een (eerste) bestemming en stippel jouw reis vast uit;
  • Bepaal hoe je wil leven en maak een financieel plan: heb jij genoeg aan een primitief hostel of ga je voor de luxe van een hotel of appartement? Zeg je abonnementen op, verhuur bijvoorbeeld je condo in Amsterdam en ga voor een prikkie op Bali wonen.


Bij Staffing Force geldt het principe: ‘’het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet.’’ Onze CEO zit zelf regelmatig in het buitenland, zoals afgelopen zomer een maand in Tariva. In het kader van lead by example werken onze teamleden regelmatig vanuit diverse vakantieoorden zoals Valencia, Ibiza en Schotland.  

Wil jij zelf de stap maken naar het leven als digital nomad? Of wil je vrijblijvend contact met mij om de mogelijkheden bij onze opdrachtgevers te bespreken? Geef mij gerust een belletje, dan help ik je graag verder.  

 

Aron Kosten
Sales Manager
 : 06-21702310
 : 020-5811000
 : aron@staffingforce.nl

Whatsapp

Staffing Force gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.