Recente Vacatures
inAmsterdam

De toekomst van recruitment

Deelprocessen van recruitment worden steeds vaker geautomatiseerd. Zo worden de kleinere, administratieve klussen overgenomen door systemen en wordt AI steeds vaker ingezet om kandidaten en opdrachtgevers te matchen. De vraag die steeds vaker wordt gesteld is in hoeverre recruitment in de toekomst geautomatiseerd zal zijn.

Recruitmentgoeroe Kevin Wheeler komt met vier verschillende toekomstscenario’s, die gebaseerd zijn op vier trends binnen recruitment die van invloed zijn op de toekomst.

  1. AI en Process Automation: met de inzet van deze technieken zullen recruiters minder tijd kwijt zijn aan administratieve klusjes. Daarnaast kunnen recruiters met behulp van deze technologieën gemakkelijker de match maken tussen opdrachtgever en kandidaat.                                                               
  2. Total Workforce Merger: voordat de werknemer, die wij nu kennen, in dienst kwam was iedereen zelfstandige. Ook nu zien we weer een verschuiving naar het werken als zelfstandigen en daarbij werken we meer en meer op afstand. Om die reden ontstaat er een meer gemixte ‘workforce’ waar naar gerecruit moet worden.
  3. Disruptive Technologies: de verwachting bestaat dat we in de toekomst zelfs DNA en biometrische gegevens van personen kunnen inzetten bij recruitment. Er bestaat zelfs al een app waarmee je kunt solliciteren met een vingerafdruk!
  4. Menselijke technologie: de technologie die tegenwoordig wordt gebruikt binnen recruitment, waaronder automatische (afwijzings-)emails en online chatbots, zorgen ervoor dat recruitment minder menselijk wordt. In de toekomst kan met slimmere technologie recruitment weer persoonlijker worden gemaakt. 

Het is duidelijk dat technologie een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van recruitment. Maar zal deze technologie recruitment ook helemaal vervangen? Of blijven er menselijke kenmerken nodig in het recruitmentproces? Volgens Wheeler neemt technologie wel de taken van de administratieve medewerker over, maar niet die van de recruiter zelf. Volgens Wheeler speelt technologie een grote rol binnen onboarding, screening en administratie. De menselijke recruiter zal zich nog steeds bezighouden met sourcing, branding en retentie. Daarbij heeft Wheeler 4 scenario’s opgesteld:

                       

  1. The Automated Scenario: de recruiter is vrijwel niet meer nodig, de hiring manager en kandidaat vinden elkaar via bepaalde systemen.
  2. The Augmented Scenario: de menselijke recruiter blijft bestaan, en vervult vooral de rol van adviseur richting de hiring manager en de kandidaat. De beslissingen worden door mensen genomen.
  3. The Self-Service Scenario: ook hier vervult de recruiter de rol van adviseur. Het matchingsproces vindt plaats binnen talentpools, waar selfservice technologie ervoor zorgt dat deze pools gevuld worden met kandidaten, waar hiring managers zelf op zoek gaan naar kandidaten.  
  4. The Talent Concierge: binnen dit scenario heeft de recruiter een faciliterende rol voor hiring manager en kandidaat. Na de eerste fase blijft de recruiter een ondersteunende rol vervullen voor de kandidaat en de rest van zijn of haar carrière.

Nu is de vraag welke van deze vier scenario’s werkelijkheid wordt in de toekomst van recruitment. Wanneer deze scenario’s werden voorgelegd aan professionals in het recruitmentvak, bleek dat de laatste drie scenario’s als even kansrijk werden gezien. Wij bij Staffing Force zijn ook van mening dat recruitment in de toekomst voor het overgrote deel geautomatiseerd zal zijn, en wij zitten daar middenin. Zo hebben wij de eerste virtuele recruiter van Nederland, Linda LAIF, in de wereld geroepen en wij hebben haar iets nieuws geleerd: vanaf nu is het mogelijk om bij Linda een geautomatiseerde personeelsaanvraag te doen! Benieuwd hoe dit werkt? Klik hier!

Staffing Force gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.